Disseccionem la ciència és un cicle de taules rodones que incideix en la ciència en sí. No aprendràs sobre l’ADN ni sobre forats negres, sinó sobre com funciona la ciència, al nivell més humà possible.
La ciència la fan les persones, dins d’una societat, i arrossega els mateixos biaixos que aquestes. Per a entendre’l millor, descobrim les fortaleses del sistema científic i els reptes a què s’enfronta.
Aquest projecte va ser possible gràcies a un ajut de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI).
01: El mètode científic
Per a poder parlar de la ciència, hem de començar per definir-la.
Per què podem confiar en ella (si podem)? Com crea el coneixement? Què és això del “mètode científic”?
02: La precarització de la ciència
L’avenç d’una societat es fonamenta en els seus avenços científics. Però la ciència està feta per persones, persones amb sous precaris i una carrera inestable i incerta… Això tindrà conseqüències.
03: Opressions i discriminacions
Històricament la ciència ha estat d’homes blancs cisheterosexuals, i encara n’arrosseguem biaixos. Parlem d’estructures de poder, invisibilització de les científiques i medicina androcèntrica.
04: Més enllà de l’acadèmia
Quan ens imaginem un científic, li posem bata i el tanquem a un laboratori. Hi ha ciència molt més enllà d’aquest estereotip: en l’empresa, en les polítiques públiques o en el món artístic.
05: La divulgació científica
Per tal d’aconseguir una societat més crítica i amb uns objectius més alineats amb la ciència, cal establir un pont entre totes dues. Parlem de la bona divulgació, dels seus objectius i reptes.
07: Universitats,
el caldo de cultiu de la ciència
Anem a les arrels de la ciència: la universitat. Parlem de les qualitats i desperfectes del nostre sistema universitari, així com de l’estat de les seves sinèrgies amb la recerca.
08: L’auge de les pseudociències
Amb l’èxit de les xarxes socials, les pseudociències estan de moda.
La lluita contra elles no és fàcil i demana perspectives diferents. En parlem des de l’educació, la verificació i la medicina.
09: Salut mental en recerca
El col·lectiu investigador és especialment propens a desenvolupar ansietat o depressió. Ens trobem davant d’una bomba de rellotgeria: quina ciència ens quedarà si els científics emmalalteixen?
10: Els reptes de la ciència
El món se’n va a la merda: canvi climàtic, pandèmies, resistència als antibiòtics… Sort que la ciència vindrà a salvar-nos, oi? Oi?????
Què ha de millorar la ciència per a ser part de la solució?